Отворен део ауто пута од Дића до Прељине

Новоизграђена деоница Коридора 11 од села Дићи у општини Љиг до Прељине у општини Чачак данас је свечано отворена, а церемонији је присуствовао велики број грађана.

Ауто пут Љиг-Прељина дугачак је 40,3 километра, а вредност радова износила је 308 милиона евра, од којих је 300 милиона обезбедио Азербејџан док је Србија учествовала са осам милиона евра. Поред Таковске петље је откривена табла на којој пише "Кад постоји пријатељство, ниједна земља није далеко" у знак захвалности Влади Азербејџана на помоћи у изградњи деонице Љиг - Прељина.

   

Говорећи о значају данашњег догађаја, премијер Александар Вучић изразио је своје задовољство и срећу: "Данас уједињујемо Србију. Ово је доказ да Србија може да се мења, да више не стоји у месту, да није земља без путева и без снова", поручио је Вучић.

Истакао је да су четири тунела на овој деоници најлепша у Србији, уз изграђених 66 мостова, бројна измештања корита река, 7,3 километара заштитних ограда за буку. "Имам осећај да се налазимо у Италији, Аустрији или Немачкој", рекао је премијер. Вучић је истакао да је ово велики дан за општине кроз које пролази изграђена деоница аутопута – Љиг, Горњи Милановац и Чачак, али и за читаву Србију.

Председник општине Љиг, г. Драган Лазаревић указао је на значај будућег ауто пута за општину Љиг, регион и Србију.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да је актуелна Влада Србије завршила аутопут Љиг - Прељина на који се чекало 50 година.
Она је на отварању тог дела аутопута на Коридору 11 поручила домаћим градјевинарима и путарима да је Влада Србије створила све потребне услове да би могли да раде, односно да више не буду само подизводјачи, већ главни изводјачи.
Михајловић је захвалила радницима што су даноноћно радили како би пут данас могао да буде отворен.

Министар економије Азербејџана Шахин Мустафајев честитатао је на отварању деонице и додао да му је драго што је једна од водећих азербејџанскх компанија Азвирт добро урадила посао."Убедјен сам да ће се наша добра сарадња наставити", рекао је он.

Директор Коридора Србије Дмитар Ђуровић, који је камионом довезао премијера н аотварање, изјавио је да су грађевинске фирме, које су учествовале у изградњи тог аутопута, одрадиле свој посао на врхунском нивоу са циљем да пут буде најквалитетнији.

Главни извођач радова на тој деоници Коридора 11 је азербејџанска компанија "Азвирт" док је 101 српска компанија била ангажована у својству подизвођача.

Изграђено је 66 мостова, од којих најдужи има 600 метара а на деоници се налазе и три петље, привремена "Дићи" која повезује Ибарску магистралу са ауто-путем, петља "Таково" која повезује Горњи Милановац и ауто-пут и петља "Прељина" која спаја Ибарску магистралу са новом деоницом и преусмерава возила према Чачку или Београду.

На деоници од Љига до Прељине пробијено је и пет тунела, међу којима је најдужи "Шарани" са 885 метара, и од којих је изграђено 7,5 километара потпорних зидова и 20 километара регулација речних токова.

 

 

Поделите ову вест

PLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_CONTENT_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Share this post

MOD_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITMOD_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITMOD_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITMOD_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT
Mreza web prijatelja