Настава онлајн основних предмета за основце биће емитована на РТС канал 3, а за средњошколце на РТС “Планета”. Настава ће се емитовати по блоковима, а школски дан иако ће га ђаци проводити кући уз ТВ, почиње у осам ујутро.

Од првог до четвртог разреда Основне школе предаваће се онлајн математика, српски и свет око нас. Пети разред имаће матеметику, српски, биологију, историју и географију. Шестаци приде и физику, а седми и осми разред физику и хемију.

Средње школе од основних предмета имаће онлајн математику, српски, физику, хемију, биологију, историју и географију.

Иако ће ђацима на ТВ предавати професори који нису њихови, у матичним школама просветни кадар ће бити задужен за све остале наставне садржаје који ће се одвијати путем разних платформи, мрежа и електронских средстава комуникације.

ОСНОВНА ШКОЛА

Наставни садржај на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) биће за ученике основног образовања. Свакодневно, почев од 8.00 часова, шест дана у недељи, биће емитовани посебно припремљени и адаптирани образовни садржаји, који су у складу са прописаним планом и програмом наставе и учења.

Часови ће бити емитовани према распореду по разредима, који ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја (www.rasporednastave.gov.rs).

За све ученике од првог до седмог разреда настава ће бити у блоковима од по два часа дневно. Ученици осмог разреда имаће наставу у блоковима од по три часа дневно, од којих ће два увек бити српски језик и математика, а трећи час је један од предмета који се полажу на завршном испиту.

У допису које је Министарство просвете упутило школама у коме су упуства о настави, наводи се да су истовремено са емитовањем ТВ часова, наставници у обавези да у сарадњи са одељењским старешинама остваре потребну комуникацију са ученицима и/или њиховим родитељима.

Ова препорука је идентична за основне и средње школе и односи се на додатна упутства за учење након емитованих садржаја (нпр. додатне презентације или задаци за вежбање у радној свесци, домаћи задаци – есеји, анализе, презентације, илустрације, цртежи и друго).

Дакле наставници ће радити на предметима који ће бити мање заступљени учењем преко канала РТС Канал 3 (музичка култура, ликовна култура, физичко и здравстено васпитање, страни језици, техника и технологија, информатика и друго).

СРЕДЊА ШКОЛА

Настава се емитује на каналу Радио-телевизије Србије – РТС “Планета” и све наставне јединице и теме биће доступне на овој платформи.

У допису које је Министарство просвете проследило свим школама наводи се да је обавеза средње школе да на свом сајту постави банер са свим линковима на којима се може приступити лекцијама и платформама за учење.

Наставници су у обавези да у сарадњи са одељењским старешинама остваре потребну комуникацију са ученицима и/или њиховим родитељима како би дали додатна упутства за учење након емитованих садржаја (нпр. додатне презентације или задаци за вежбање у радној свесци, домаћи задаци – есеји, анализе, презентације, илустрације, цртежи, извештај о мини пројекту и друго).

Министарство је посебно указало на потребу да осим садржаја који ће бити припремљени за емитовање на РТС Канал 3 и платформи РТС Планета, наставници основних и средњих школа (општеобразовних и стручних предмета), будући да најбоље познају своје ученике, припреме предавања са радним материјалима и презентацијама са упутствима за учење. Тај материјал треба да буде доступан ученицима путем електронске поште, Вибер група…

– У случају да интернет није доступан свим ученицима, обавеза је директора и одељењских старешина да распоред часова који ће бити емитовани на РТС Канал 3 редовно објављују на месту које је директно доступно ученицима и родитељима. Места на којима може бити истакнут распоред су: улаз школе, спољашња огласна табла и слично. Распоред часова може се прослеђивати и путем СМС порука и друштвених мрежа – наводи се у упуству школама.

Иначе, сви емитовани часови биће доступни и на платформи РТС Планета, где се могу накнадно и више пута прегледати, истог или наредних дана. Министарство наводи да оператери неће наплаћивати проток и пренос података за наведене едукативне садржаје.

Осим на ТВ каналима наставницима и ученицима основних и средњих школа на располагању је велики број онлајн платформи (Вибер, Зоом…), као и национална платформ за онлајн учење “Моја школа”.

– Њиховим коришћењем, наставници и ученици биће у ситуацији да остваре интеракцију и размену материјала, као и да прате напредовање ученика и потребу за подршком у остваривању програмских садржаја – наводи се у препорукама које су добиле школе.

Препоруке министарства имају и обавезујући карактер. Тако се обавезују директор школе, наставничко веће и педагошки колегијум да без одлагања приступе изради недељног оперативног плана са кључним активностима у остваривању образовно-васпитног рада.

– Циљ овог планирања је да се обезбеди што већа укљученост ученика у различите видове учења, координисан рад наставника у припреми образовних материјала за ученике и праћење дневне опретећености ученика у складу са узрасним карактеристика – наводи се у допису Министарства.

Све време док траје онлајн настава одвијаће се и контрола колико је ко научио.

– На основу материјала које наставници достављају ученицима и на основу повратних информација ученика након праћења ТВ лекција (часова) и других образовних садржаја, потребно је да наставници бележе податке о напредовању ученика до којих могу доћи кроз различите врсте размена (домаћи задаци, структурирана вежбања и провере, есеји, пројекти, презентације, цртежи и др.). Своје продукте и домаће задатке ученици могу достављати наставницима путем мејла (слике, фајлови) или у оквиру одабране онлајн платформ – стоји у саветима за школе како би се што боље организовале на нови систем рада.

А када се ђаци врате у школе, шта онда?

– По нормализовању услова и по повратку у учионице, све квалитетне формативне оцене и увиди наставника могу бити значајно искоришћени за сумативно оцењивање на крају наставне године.

За евиденцију образовно-васпитних активности на даљину одговорни су наставници и директор школе. Наставници су у обавези да у електронски дневник евидентирају све реализоване ТВ часове и друге наставне јединице… теме које су реализоване путем других видова комуникације (РТС Планета, платформе за управљање електронским учењем, упутства дата мејлом и други алати за видео конференције) са напоменом о начину реализације (облик комуникације са ученицима и канал комуникације). Ова евиденција ће бити у функцији верификовања реализоване наставе, чиме се стварају услови да редован завршетак наставне године.

Евиденција наставе на даљину у школама које не користе електронски дневник треба да се заснива на белешкама и евиденцијама које на индивидуалном нивоу воде наставници, да би се, по нормализовању услова, потребни подаци могли накнадно унети у књиге евиденције образовно-васпитног рада.

Часови и на језицима националних мањина

У наредним данима биће емитовани часови и на језицима националних мањина, о чему ће школе бити благовремено информисане путем сајта Министарства и сајтова националних савета националних мањина. Такође, на платформи РТС Планета за ученике припаднике националних мањина који у целости похађају наставу на матерњем језику, биће доступни и други дигитални садржаји, као и снимци часова, о чему ће бити обавештени путем сајта Министарства и сајтова националних савета националних мањина.

Посебни материјали за ученике којима је потребан индивидуализован приступ

За ученике којима је потребан структуриран индивидуализован приступ у раду, односно прилагођавање у оквиру индивидуалног образовног плана потребно је да наставници припреме посебне материјале за учење и да их учине доступним ученицима на начин који договоре са њиховим родитељима.

Важни телефони

Телефони епидемиолошке службе за све информације

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са коронавирусом:

064 8945 235

Институт за јавно здравље Србије “Др. Милан Јовановић Батут”:

011 2684 566

 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.