Додељена признања поводом Дана општине Љиг

ПЛАКЕТА „ЂАК КАПЛАР“ ПОСТХУМНО МИЛОВАНУ ДАНОЈЛИЋУ

Председник општине Драган Лазаревић уручио је најуспешнијим појединцима и колективима у 2022. години награде поводом 3.децембра, Дана општине Љиг.
Највише општинско признање, Плакета „Ђак каплар“ постхумно је додељена академику Миловану Данојлићу које је дан раније сахрањен у родним Ивановцима. У образложењу предлога, између осталог, стоји да је Данојлић књижевник са највишим уметничким дометима,преводилац врхунских дела са француског и енглеског говорног подручја, писац преко седамдесет књига. „Родни крај, пределе, људе, карактере и говор користио је као неисцрпну тему и инспирацију, уграђујући их у своја дела. Мада је преко 40 година живео и стварао у Француској, својим јавним деловањем био је ту са нама, са свим нашим успесима, страдањима, борбама, увек на бранику патриотизма и интереса српског народа, наглашено је у предлогу који је Комисији за доделу признања доставио Драган Радовановић, директор Градске библиотеке која ће ускоро понети Данојлићево име. На крају живота који се ових дана завршио, одлучио је да остане свој на своме, са својим народом, да се врати тамо где је поникао: брдо Камаљ, Ивановци, Качер, Љиг“, додаје се у предлогу.
Општина је доелила четири Дипломе „Ђак каплар“.
Јован Перлић из Љига заслужио је ово признање као ђак генерације љишке Средње школе. Занимљиво је да је његов старији брат Никола пре неколико година такође добио ово признање као ђак генерације. Због обавеза на факултету награду је уместо Јована Перлића примио је његов отац Раде.
Миломиру Ђорђевићу из Липља Диплома је додељена као једном од најбољих примера како се вредним радом постижу успеси. Својевремено је почео са две краве, постепено и плански повећавао број грла. Пре три године био је званично проглашен за највећег произвођача млека у Колубарском округу. Миломир Ђорђевић данас има више од 100 крава и  јуница, а до краја ове године произвешће око 400.000 литара млека.
Један од добитника Дипломе „Ђак каплар“ је и Милан Адамовић из Љига који је 2019.године покренуо школу кик-бокса, а почетком ове године основао клуб „М.А. ЉИГ“. За само три године рада са школом кик-бокса избацио је у „орбиту“ Наташу Шиник која је, наступајући за „М.А. ЉИГ“ освојила бронзану медаљу на недавно одржаном Балканском првенству. Милан Адамовић је покретањем школе кик-бокса и оснивањем клуба поклонио родном граду дивну спортску причу коју је за само три године успео да овенча првом медаљом са једног међународног такмичења. Иако у Немачкој важи за једног од најпоштованијих личности из света кик-бокса, Милан Адамовић се вратио у родно место и својим огромним знањем и искуством дао нову димензију спортском животу Љига.
Удружење грађана за помоћ и подршку особама са аутизмом „Помозимо видљивима да буду видљива“ пре две године отворило је у Моравцима одмаралиште за децу ометену у развоју у које са својим породицама долазе деца из целе Србије. Ово удружење има у плану да унапреди свој рад ангажовањем стручних лица у објектима и простору којима располаже.

НАЈБОЉИМ УЧЕНИЦИМА НОВЧАНЕ НАГРАДЕ

Општина Љиг наградила је најбоље ученике основних и средње школе признањима уз која су додељене и новчане награде у износу од 20.000 динара.
Ђак генерације у љишкој Основној школи „Сава Керковић“ је Милица Радисављевић, док су носиоци „Вукове дипломе“ Алекса Павловић, Мина Гошњић, Лана Петровић, Ива Недељковић, Јана Гошњић и Елена Даничић.
„Вуковци“ из Осневне школе „Сестре Павловић“ из Белановице су Ђурђина Ломић и Милан Томић, који је ђак генерације.
Најбољи међу најбољима у Средњој школи „Хиљаду триста каплара“ је Јован Перлић из Љига, Нада Максимовић из Белановице и Бојана Стојаковић из Мораваца такође су завршиле школовење са свим петицама и понели назив „Вуковаца“.
 49-DSC_1690
 Директор Градске библиотеке Драган Радовановић преузео је Плакету “Ђак каплар” постхумно додељену Миловану Данојлићу
 45-DSC_1683
Миломир Ђорђевић из Липља
 37-DSC_1667
Награду за Милана Адамовића примила је његова ученица Данка Пушоњић
67-20221203_124023
 Овогодишњи обитници највиших признања са представницима локалне самоуправе