1) На територији општине Љиг новозаражено је једно лице. Још једно лице које се не води на подручју општине Љиг има потврђен вирус корона, тако да ће и њени контакти бити тестирани.

2) На основу клиничке слике и анализе сви са повишеном температуром и кашљем пролазе кроз ковид-амбуланту и, уколико има потребе, шаље се даље. Тестови се обрађују искључиво у „Ватрено оку“ у Београду.

3) Један од проблема је да се људи са клиничком сликом короне лече сами. Уколико дође до повећања броја оболелих, Кризни штаб ће увести ванредну ситуацију и донети ригорозније мере заштите и превентиве.

4) Штаб за венредне ситуације је донео следећу препоруку:

I

ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ избегавање окупљања истовремено већег броја људи, и то у затвореном простору 50, а на отвореном до 100 људи.

II

ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ ношење маски које покривају нос и уста у затвореном простору (јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, објекти за промет роба и пружање услуга, кладионице и други пословни објекти) и отвореном где није могуће обезбедити физичкудистанцу од 1,0 метар.
У објектима је потребно спроводити што чешће чишћење, проветравање и дезинфекцију. У тоалетима обавезно обезбедити сапун, папирне убрусе и дезинфекциона средства на бази алкохола.

III

ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ да се не одржавају организовани скупови и славља (свадбе, рођендани, пунолетства и др.).

IV

ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ да угоститељски објекти рад прилагоде тако да број особа за столом не може бити већи од двоје, изузев породица са децом, уз поштовање обавезне дистанце од 2,0 метра између столова. Број особа у објекту се ограничава тако да се обезбеди удаљеност од најмање 2,0 метра од других особа у свим правцима. Сви запослени су у обавези да носе маске и/ли визире и рукавице, док су послодавци дужни да обезбеде адекватна средства за дезинфекцију руку која ће бити лако доступна на улазу, тоалетима и столовима.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.