На основу члана 14. став 1. и члана 15. и 21.  Закона о јединственом бирачком списку (”Службени гласник РС” бр. 104/2009 и 99/2011) и тачке 9. и  10. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачко списку (”Службени гласник РС” бр. 15/2012 и 88/18), Општинска управа општине Љиг

 

ИЗЛАЖЕ НА УВИД ДЕО ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ ОПШТИНЕ ЉИГ

 

Део Јединственог бирачког списка за територију општине Љиг изложен је у седишту Општинске управе општине Љиг, ул. Карађорђева бр. 7, канцеларија бр. 19 /2.

Увид у део Јединственог бирачког списка врши се путем рачунарске опреме уношењем јединственог матичног броја грађана у циљу провере да ли је грађанин уписан у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни.

Захтеви за промене у делу Јединственог бирачког списка грађани са пребивалиштем, односно интерно расељена лица са боравиштем на територији општине Љиг могу поднети Општинској управи у времену од 07:00-15:00 часова сваког радног дана најкасније до дана закључења бирачког списка 10.04.2020. године.

Од проглашења изборне листе право на увид  и на подношење захтева за  промену у бирачком списку има и подносилац изборне листе или лице које он овласти, по истом поступку по коме то право имају и грађани. Уз захтев се прилажу овлашћење и потребни докази.

Грађани могу од расписивања избора за Народне посланике Народне скупштине до најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка, односно до 05.04.2020. године, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати по месту боравишта на територији општине Љиг (изабрано место гласања). Изабрано место гласања не може бити на територији јединице локалне самоуправе на којој бирач има пребивалиште, односно боравиште за интерно расељена лица. Овај податак не може се мењати до окончања изборног поступка.

У поступку вршења увида у бирачки списак лице овлашћено за ажурирање бирачког списка , лице задужено за пружање техничке подршке Општинске управе  и овлашћено лице подносиоца изборне листе дужни су да поступају у складу са законом којим се уређује заштита података о личности.

Увид у јединествени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе уношењем података о јединственом матичном броју грађана.

 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.