ИСТОРИЈА ОПШТИНЕ ЉИГ

Љиг је релативно ново насеље, као такво је настало с почетка овог века. У новијој историји први пут се значајније помиње 1911. године при почетку градње пруге Лајковац - Горњи Милановац. Када је 1917. године пруга пуштена у саобраћај у непосредној близини данашњег центра Љига изграђена је изузетно лепа железничка станица БАБАЈИЋ - ЉИГ. Основна школа отворена је 1907 године. Остаци манастира "Ваведење" у Славковици говоре о бурној историји и импозантном животу у XI веку. За два саркофага из тог доба претпоставља се да су надгробни споменици два српска владара, Деспота Ђурђа и Стефана Бранковића. Предање каже да је са њима сахрањена и деспотова жена Јерина.

На територији данашње СО Љиг у 1914. години одиграла се позната КОЛУБАРСКА БИТКА која је ушла историју српског народа, ратовања и у уџбенике свих значајних војних академија света. О томе данас сведочи споменик 1.300 каплара на Рајцу и бројна спомен обележја.

Између два светска рата Љиг је са засеоцима Липовицом, Боблијом, Петаковцем и Вргњицом чинио општину Гукоши, од које се одвојио 1922. године, када је проглашен за варошицу. Непосредно затим, Љиг добија регулациони план, право на одржавање пијаце и три вашара. Мало касније, 1928. године добија Радничку школу, а 1930. године Љиг добија и Здравствену задругу, али и цркву јер су се до тада Љижани служили црквом у Моравцима, која је подигнута на темељима конака Хаџи Рувима и Хаџи Ђере.

Share this post

MOD_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITMOD_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITMOD_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITMOD_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT
Mreza web prijatelja